torsdag 26. november 2015

TV3 - Barnetreerns nedgang og litt om TV2 Junior



TV3 - Barnetreern og TV2 Junior pleide å være noen av de største barnesendingene for dem uten kabel, utenom Barne-TV på NRK.  TV2 pleide å ha en grei blanding av serier for yngre og eldre barn, mens TV3 hovedsakelig kjørte fra 7 år og oppover. Begge disse var synonymt med gode morgener, vist rett før skolestart og ferdig omtrent når skolen starta. På tide å mimre litt!

Jeg har gravd opp en gammel kassett med diverse "Barnetreern" reklamer fra starten av 2000-tallet for å gi et eksempel på hva man hadde i vente om morgenen på TV3. Mange av disse seriene, blant annet "Den lille havfruen" og "Jungelpatruljen", ble i senere tid videreført til Fox Kids. "Flintstones Kids", en serie ikke vist på denne videoen, ble sendt på nytt igjen i 2012 av "TV2 Junior". Den norske dubben av andre serier har blitt sporløst forsvunnet siden de sist gikk på TV, som Pebbles og Bam-Bam, Transformers, Sprint og Kvikk, Rosa Panteren og "Ketchup Vampyrene". I det minste kom Ninja Turtles på VHS og DVD, så den fikk de berga!

Rundt 2004 fikk vi litt mer kvalitet på seriene de sendte. Cartoon Network lånte ut noen få perler som "Ed, Edd og Eddy", "Powerpuffjentene" og "Tapper den Pysete Hunden", likeså gjorde Disney med "Den lille havfruen". Senere fikk vi "Digimon", Dette var starten på slutten. TV3 hadde ingen "unike" serier å vise lengre, og barn valgte heller en kanal dedikert til tegnefilmer fremfor TV3, hvor kun morgensendingene var av interesse for de under 11. Hvorfor gå til TV3 for å se tegnefilmer når vi har Jetix, Cartoon Network, Nickelodeon og Toon Disney med alle de samme seriene?

                                                                        (Spol til 1:27)

Vi hadde også TV2 Junior, men sendingen her gikk litt yngre enn de andre alternativene. Brannmann Sam, Byggmester Bob, Lokomotivet Thomas og Toppen Sykehus var noen av de mest populære. For de litt eldre hadde vi Arthur, Bjørnstad Bjørnene og Pokemon. Sendingen var lengst på lørdager, med en lengde på 2-3 timer i strekk. Hverdagene fikk kun en halvtime grytidlig om morgenen, rett før "God Morgen Norge" gikk på lufta.

Rundt 2011 fikk vi mange av TV2 Junior sine klassiske serier på TV2 Sumo. Nå er dessverre mesteparten erstattet med nytt innhold, hvor selv Pokemon, en serie de har hatt i over 10 år, er sporløst forsvunnet fra nettsidene. Det samme gjelder serien "Arthur".

For tiden finnes ikke Barnetreern. TV2 Junior har også blitt kraftig nedgradert til en 20-minutters sending fra klokken 06:00 hver lørdag. Nå for tiden blir alt tilgjengelig på nett og minsker derfor grunnen til at kanalene skal avbryte "voksenprogrammene" sine for noen få timer dedikert til de minste, noe som er trist, men logisk med tanke på hvor lett det har blitt for barn å få tilgang til favorittseriene sine.

1 kommentar:

  1. Enig, det er litt trist at TV2 og TV3 ikke viser så mye tegnefilmer i dag

    SvarSlett